Uzun zamandır kategorisini açtığım ama sınavlardan dolayı bir türlü yazamadığım “C” programlama diline sıfırdan başlangıç yapıyorum.
C Hakkında
C genel amaçlı bir programlama dilidir ve çok esnek yapısıyla donanım denetiminden, işletim sistemi yazmaya kadar çeşitli uygulama alanlarında kullanılmaktadır. C dilinin popülerliği assembly gibi düşük seviyeli dillerin özellikleri ile yüksek seviyeli dillerin özelliklerini üzerinde barındırmasıdır.[Alıntı]
C dili Dennis Ritchie tarafından 1972 yılında PDP–11 bilgisayarları için işletim sistemi geliştirmek için üretilmiştir. Geliştirilen işletim sistemi unixdir. C dili günümüz işletim sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılmaktadır.[Alıntı]
C dilinin tarihi ve işlevine kısaca değindikten sonra C kodlarını yazıp derleyebileceğimiz bir derleyici kuralım şimdi. Kurs boyunca kullanacağımız derleyici Dev-C++ derleyicisidir. Bu derleyiciyi secmemizin sebebi kullanımı basit, ücretsiz ve Türkçe dil desteği içermesindendir. Elinizde hazır kurulumu yoksa aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Bloodshed Dev-C++ Windows için hazırlanmış komple bir derleyicidir. GCC, Mingw veya Cygwin derleyici ve kitaplık setlerini kullanmaktadır, çok gelişmiş özellikleri bulunan, Türkçe dil desteği içeren ücretsiz bir C, C++ yazılım editörüdür.[Alıntı]
Derleyicimizin, aşağıdaki yolu takip ederek kulurumunu yapıyoruz.
Derleyicimizin genel bir görünümü aşağıdaki gibidir. Şimdi bize ilk etapta kod yazıp derleyebilmek için gereken derleyicinin kullanımıyla ilgili ön bilgiye deyinelim. 1 olarak işaretlenen bölüm bizim kodları yazacağımız alandır. Bu alan bir metin editörüdür. 2 olarak işaretlenen bölüm kodları derleyip çalıştıracağımız sekmeleri içeriri. 3 olarak işaretlenen bölüm ise bize yeni bir kod yazabileceğimiz metin editörü açmaktadır. Diğer alan ve sekmelere zamanı gediğinde değineceğiz.
Dev-C++ kullanımı çok basit olan bir derleyicidir. Kodumuzu yazıp çalıştırabilmek için yapmamız gereken sadece üç adım var. Birincisi yukarıdaki resimde de görüldüğü şekilde kırmızıyla işaretlenen 3. alanda buluna new semcesine tıklayıp metin editöre açmaktır. İkinci yapmamamız gereken 1 olarak gösterilen alan C kodlarımızı yazmaktır. Son olarak 2 olarak gösterilen alandan kodumuzu derleyip çalıştırmaktır. Gördüğünüz üzere kullanımı çok basit üç aşamadan oluşmaktadır.
Bu günkü kursumuzun sonuna gelmiş bulunmaktayız arkadaşlar bir sonraki kursumuzda basit örneklerle başlayarak C nin genel yapısını inceleyeceğiz. Bir dahaki kursta görüşmek üzere esen kalın…
Görüntüleme: 139