ASP de Objeler,Özellikleri,Metodlari ve Nesne Temelli Programlama
Merhaba arkadaslar asagida ki yazida klasik asp de nesneler metodlari ve nesne tabanli programlama hakkinda metinler goreceksiniz.
Günlük yaşamımızda kullandığımız,dokunabildiğimiz her şey obje olarak adlandırılır
Bu tanıma oturduğumuz sandalye, bilgisayarımız ve televizyonumuzda dahildir. Bize telefonu tanımlamamız gerektiği söylendiğinde telefonun özelliklerinden bahsederiz. Sözgelimi; telefonu mikrofonu, hoparlörü ve arama yapmak için kullanılan tuş takımı vardır. Ayrıca telefonun ne amaçlar için kullanıldığı da (birini aramak gibi) yine bu objenin tanımı için kullanılır. Bir arkadaşımız bizi aradığında telefonun çalması ve bizim haberdar olmamız telefonun gerçekleştirdiği bir olaydır. İlerideki kısımlarda telefon örneğinde olduğu gibi fiziksel objeleri kullanarak programlama anlamında obje kavramını anlatmaya çalışacağım.
Programlama da kullanılan objelerde tıpkı fiziksel objeler gibidir, yani özellikleri , metotları ve olaylar vardır. Nesne temelli bir programlama ise ;programlama objelerin kullanılarak yapıldığı programlama türüdür. Bu programlama türünde uygulama bir çok objeden oluşan parçalara ayrılır. Daha sonra bu parçalar arasında gerekli ilişkiler ve bağlantılar kurulmak suretiyle ana uygulama meydana getirilir.
Not: Obje temelli programlamayı anlatmak için kullanılan telefon örneği Wrox yayınları tarafından basılan “Beginning Active Server Pages 3.0” adlı kitabın 6. Bölümünden alınmıştır
Obje Terimleri:
Nesneleri tanımlamak için üç terim kullanırız. Bu terimler özellik (property), metot (method) ve olaylar (events) dır. Genel kullanımı daha yaygın olduğu için bu noktadan sonra bu terimlerin bazen İngilizcelerini (property, method, events) kullanacağız.
Properties (özellikler):
Nesneye ait bazı özellikler kullanarak o nesneyi tanımlarız. Bir nesneye ait bir özellik ve bu özelliğe ait bir değer bulunur. Telefon örneğimize geri dönelim ve aşağıdaki tabloya göz atalım.
ÖZELLİK | DEĞER |
Renk | Kırmızı |
Malzeme | Plastik |
Ağırlık | 800gr |
Tuş sayısı | 12 |
Tabloyu incelediğimizde telefon nesnesine ait özellikleri ve değerleri görmektesiniz. Mesela rengi kırmızı yapıldığı malzemenin plastik olması gibi…
Metodlar:
Nesneleri tanımlamak için kullandığımız bir diğer olgu ise objelerin fonksiyonlarıdır. Örneğin; telefonu kullanarak birini aramak işlemi yerel telefon ağına bağlanmak suretiyle aradığımız kişinin telefonunun çalmasına neden olan bir metotdur. Telefon objemizin metodlarına bir göz atalım
Metod Adı | Tanım |
Arama | Herhangi birini aramak |
Cevap Verme | Çalan bir telefona cevap vermek |
Kapatmak | Telefonu kapatmak |
Parametreler:
Nesnelere ait bazı metodlar direkt olarak nesneye uygulanabilirken , bazıları da bir takım bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu bilgiler parametre olarak adlandırılır. Örneğin; çalan bir telefona cevap vermek için herhangi bir parametreye ihtiyacımız yokken bir arama yapmak için arayacağımız kişinin telefon numarası parametre olarak kullanılmalıdır.
Dönen Değerler (return values) :
Metodlar sadece parametre kabul etmenin dışında gerçekleştirdikleri işlemlerden sonra bize geri bilgi sağlayabilirler. Metod tarafından sağlanan bu bilgilere dönüş değeri (Türkçe si belki farklı olabilir, önerilerinizi bekliyorum, ama İngilizce si return value) adı verilir. Örneğin; bir telefon numarası çevirdiğimizde bu işlemin başarıyla gerçekleşmesi return value olarak true, başarısız olması ise false şeklinde bir return value döndürür. Fakat her metod bir return value döndürmek zorunda değildir. Mesela telefona cevap vermek bir return value döndürmez.
Olaylar (Events):
Örnekte kullandığımız telefonu düşünelim. Telefonumuz dışardan arandığında bu bilginin yani dışardan arandığı bilgisinin bize bir şekilde ulaşması gereklidir. Obje(telefon) bu arama gerçekleştiğinde bunu zil vasıtası ile bize bildirir, bu işleme objenin bir olayı(event) adı verilir.
ASP Nesne Yapısı:
ASP sahip olduğu 7 temel obje vardır. Bu objeler built-in objects olarak tanımlanır. Bu 7 temel obje:
- Server Object
- Application Object
- Session Object
- Request Object
- Response Object
- ObjectContext Object
- AspError Object
Server Object:
Server nesnesini kullanarak yapabileceğimiz bazı başlıklar aşağıdaki gibidir.
- Yazdığımız ASP scriptlerinde bir hata çıktığı zaman ne kadar süre sonra sonlandırılacağı ile ilgili script timeout değeri
- Kullanıcı tarafından sağlanan bilgilerin HTML formatına dönüştürülmesi
- Sanal(virtual) path’ lerin fiziksel yola (path) dönüştürülmesi işlemi
- Createobject metodu kullanımı ile bir ActiveX nesnesinin örneğinin(instance) oluşturulması işlemleri için
- Transfer veya Execute komutlarının kullanımı ile bir başka ASP sayfasının çalıştırılması işlemi için
Application Object:
ASP teknolojisi kullanılarak hazırlanan sayfaların birbirine bağlı olarak işletilmesi yani web uygulamasının çalışması esnasında uygulama geliştirici uygulamanın tümü üzerinde bir takım kontrollere sahip olmak ister. Bu tip bir işlem application objesinin özellikleri kullanılarak yapılır. Genel olarak application nesnesi kullanılarak;
- Web uygulaması ile başladığında bazı değişkenleri set etmek(değişkenlere bazı değerlerin atanması) veya bazı işlemlerin otomatik men yapılması için
- Uygulama sona erdiğinde devreye alınmak istenen bazı işlemler için
- Bazı bilgilerin web uygulaması çalıştıran her bir kullanıcı için ulaşılabilir hale getirilmesi.
Session Object:
ASP uygulamalarında, her uygulama için sadece bir application objesi web server üzerinde bulunabilir. Bu uygulamaya bağlanan her kullanıcı(client) bu objeye referans eden örneği ile çalışır.
Uygulamaya bağlanan her client(kullanıcı) bir oturum(session) açar, böylece her client kendini ait bir session nesnesine sahip olur. Application nesnesi ile session nesnesi arsındaki fark application nesnesinin uygulamaya bağlanan herkes için aynı değerleri sunmasına rağmen session nesnesinin bağlantı kuran her kullanıcı için farklı olmasıdır. Application için anlatılan maddeler session için geçerli olmakla beraber tek fark bu özelliklerin uygulama bazında değil, kullanıcı bazında olmasıdır.
Request Object:
Bir web browser veya herhangi bir uygulama web server’ a bir sayfa için bir istekte bulunduğunda bu olay request olarak adlandırılır. Request objesi server tarafından sağlanan bu sayfa ve dolayısıyla gönderdikleri bilgilere ASP uygulamasının çok kolay bir şekilde ulaşabilmesini sağlamaktır.
Request objesi ile yapılan bazı işlemler:
- URL ile gönderilen bilgilerin QueryString koleksiyonu kullanılarak toplanması
- Eğer Client Form içerisinde bilgi gönderiyorsa form koleksiyonu kullanılarak bilgilerin toplanması
- Web server tarafından sağlanan HTTP Server Variables bilgilerine ulaşılması
- Cookielerin okunması
- Client sertifikalarının, (Güvenlik SSL) koleksiyonunun okunması
Response Object:
ASP teknolojisinin kullanımının temel amaçlarından en başında geleni şüphesiz dinamik olarak oluşturulmuş web sayfalarıdır. Bu görevin yerine getirilmesi için gerekli olan client’ e bilgileri nasıl göstereceği işaret etmektir. Response objesi bu temel amacı yerine getirmek için kullanılan built-in objesidir. Response objesi ile;
- Client tarafından gösterilecek bilgilerin Html stream içerisine eklenmesi
- Browser tarafından oluşturulan cookieler için gerekli olan bilgilerin browser’ a gönderilmesi
- Redirect metodu kullanılmak suretiyle kullanıcının bir başka sayfaya yönlendirilmesi
- Sayfanın tamamıyla oluşturduktan sonra veya sürekli olarak gönderilmesi kontrolünün sağlanması
- Sayfaya ait bazı özelliklerin (Html header gibi) düzenlenmesi
ObjectContext
Ayrıntılı olarak ele alınacak olmasına rağmen basitçe açıklamamız gerekirse; ObjectContext object componentlerin kullanılmadan uygulama geliştirme amacı için yardımcı olan bir objedir. Transaction (Bir işlemler bütünü,sözgelimi bir banka hesabından paranın alınarak diğer bir hesaba aktarılması.) işlemlerinin yönetimi bu obje tarafından yapılabilir. Obje Transaction yönetimi için MTS(Microsoft Transaction Server) objesi ile bağlantı kurmak sureti ile işlemleri yönetir
AspError object:
Asperror objesi ASP script veya asp.dll tarafından oluşan hataların yakalanması için kullanılır. Asperror objesi Server.GetLastError metodu gelen hataları yakalayarak kullanıcıyı standart hataların açıklandığı sayfalara yönlendirmek için kullanılabilir.
Bu noktaya kadar obje nedir ve obje ile gelen bazı kavramları açıklamaya çalıştık. Tüm bu anlattıklarımız herhangi bir obje temelli programlama dili için aynı olan bilgiler olup sadece ASP’ ye özel değildir. Daha sonra ASP’ de kullanılan ve built-in objects adını verdiğimiz 7 adet standart objeyi kısaca özetlemek sureti ile sizleri biraz olsun bilgi sahibi yapmayı amaçladık. Şimdi bu objenin her birini tün yönleriyle ele alıp detaylı inceleyeceğiz.
Request ve Responce
Bu başlık altında her iki objeyi daha detaylı olarak inceleyeceğiz. Bu objeler browser ve web server arasındaki iletişiminin sağlanması için kullanılırlar. Şimdi bu detaylara ayrıntılı olarak bakalım.
Write Metodu:
Response objesinin en sık kullanılan metodudur. Write metodu ASP sayfamızda bilgileri görüntülemek için kullanılır. Genel kullanımı; Response.Write [değer] şeklindedir.
<% Yazılacak_text="Bugün günlerden ne?" Response.Write yazılacak_text %>
Şeklinde bir kullanım browser ekranına “Bugün günlerden ne?” diye bir mesaj yazar. Asp script bildiğiniz gibi <%……..%> script sınırlayıcıları arasına yazılır. Bu kullanımın iki farklı şekli vardır. Eğer html tagları içerisinde herhangi bir değişkenin taşıdığı bir değeri görüntülemek istiyorsak <%=değer%> daha uygun bir kullanım olacaktır. Fakat bu kullanımın dezavantajı sadece 1 satırlık bir kodlamaya izin vermesidir. Yani;
<%=değer Response.Write "Bu kullanım hata verir." %>
Şeklinde bir kullanım yanlıştır. Dolayısıyla birden fazla satır ASP kodlaması gereken durumlarda ASP kodunu <%…….%> satırları arasına yazmak daha uygun olacaktır. Aşağıdaki örneği inceleyelim:
<% text1= "Merhaba" text2= "Yeni ASP programcıları" Response.write text1 & text2 %>
Response.write text1 & text2 kullanımı iki farklı değişken içerisinde tutulan stringleri birleştirerek tek satırda yazmak için kullanılmıştır. “&&” işareti iki değişkeni birleştirmek için kullanılır. Response.write bir işlemin sonucu ekrana yazmak içinde kullanılabilir. Aşağıdaki örneği inceleyelim;
<% sayı1= 24 sayı2= 8 Response.write sayı1/sayı2 %>
Şeklinde bir kullanım ekrana 3 yazılmasına neden olur. Çünkü sayı1 /sayı2 yani 24/8=3 dür, ve response.write 3 şeklinde bir kullanıma eşdeğerdir. Bir formdan bize iletilen bilgileri Request objesini kullanarak alabilir ve gene bu bilgiyi Response objesinin write metodunu kullanarak ekrana yazabiliriz.
<% Response.Write (Request.QveryString("text1")) %>
şeklinde bir kullanım bize istek gönderen formdaki text1 adlı değişkeninin değerini ekrana yazar.
Request Objesi:
Request objesi bilgi toplamak amaçlı kullanılan bir objedir. Detaylı olarak anlatılacak olmasına rağmen bu obje içersinde (koleksiyon) yer alan metotlara kısaca bakalım.
- Querystring: Eğer gönderilen bilgi url içersinde bulunan dosya ismi ile birlikte taşınıyorsa başka bir ifadeyle bilgi formu metodundan “GET” ile gönderiliyor ise Querystring metodu bu bilginin elde edilmesi için kullanılır.
- Form: Eğer bilgi Form içerisinde “POST” metodu ile gönderiliyor ise bilginin elde edilmesi için kullanılan bir metodudur.
- Servervariables: Web server request ile ilgili bilgileri ( Http ServerVariables ) tutar. Bu bilgilere bu koleksiyon içerisinde ulaşmayı sağlayan bir metoddur.
- Cookies: Eğer client browser server dan gelen cookileri ( çerez:text dosyaları ) kabul ediyor ise bu bilgi web server a cookie koleksiyonu içerisinde ulaşır.
- ClientCertificate: Client Certificate dijital bir sertifikadır ve client ve web server arasında ulaşılan server ve client’ ın birbirini tanımlaması için kullanılır. Detaylı olarak ele alınacaktır.
QueryString Koleksiyonu
Querystring server a iletilen bilgi kümeciği metotlarından biridir. Bu iletişim browser ın adres hanesinde yer alan dosya adına “?” ve “&” işaretleri vasıtası ile bilgilerin eklenmesi suretiyle gerçekleşir. Genel kullanımı
:filename.asp?kullanici=Mehmet
şeklindedir.Eğer daha fazla bilgi bir anda gönderilmek isteniyor ise bu “&” işareti kullanılarak;
filename.asp?kullanici=Mehmet &email=mehmet@dogus.edu.tr
şeklinde gerçekleştirilir.
“&” işareti bilgilerin birbirinden ayrılmasını sağlar. Kullanıcı adı ve soyadını alan ve bunları Querystring metodu ile ilgili forma gönderecek bir form dizayn edelim. İlgili Html formu aşağıdaki gibi olmalıdır;
< form name=login Action=Querystring.asp metod="GET"> Lütfen Adınızı Giriniz: < input type="text" name"adi" > <BR> Lütfen SoyadınızıGiriniz:< input type="text" name="soyadi" > <BR> < input type="submit" value="login" > < /Form >
Yukarıdaki kod adı soyadı alanları bulunan bir form elde etmemizi sağlar.
Bu Html kodu içerisinde yer alan input submit butonu < form action=”Querystring.asp” metod= “GET” > bu kutucuklara girilen bilgileri action kısmında belirtilen Querystring.asp’ye “GET”metodu kullanılarak gönderilir. (Yani bilgiler browser’ ın adres hanesi kullanılarak iletilir.) Bu bilgilere ulaşmak içinse Request’ in Querystring metodu aşağıdaki şekilde kullanılır.
Request. Querystring (“istek gönderen formdaki Html elemanının adı”) bu genel kullanıma göre eğer biz “…” içerisine o formda yer alan bir kontrolün adını koyar, istek o input alanına girilmiş veriye ulaşırız, yani Request. Querystring (“adi”) şeklinde bir kullanım “adi” adlı text box’a girilen veriye; Request. Querystring (“soyadi”)şeklinde bir kullanım ise “soyadi” adı verilen textbox’ a girilen veriye ulaşmamızı sağlar. Eğer Response nesnesinin Write metodunu kullanırsak login formuna girilen verileri
<% Response.write Request. Querystring ("adi") & "<BR>" Response.Write Request. Querystring ("soyadi") %>
şeklinde ekrana yazabiliriz. Dikkat edecek olursanız “&” işareti “<BR>” Html etiketini formdan gelen adi verisine eklemek için kullanılmıştır. Bu da bize 1 satır aşağıya geçmemizi sağlar (satır beslemesi) sağlar. Koleksiyon birden fazla değer ve değişkeni içerisinde bulunduran bir grup olarak tanımlanabilir. Eğer Querystring metodu kullanılarak gönderilen değişken (kontrol sayısı) birden fazla ise bu bir koleksiyon oluşturuyor anlamı taşır. Eğer daha önceki notlarımızı hatırlayacak olursak koleksiyon oluşturan bilgi grupları veya dizin elemanları için kullandığımız özel bir döngümüz vardı. (FOR EACH….NEXT) bu döngüyü Querystring için uygulanacak olursak ;
<% For Each eleman in Request. Querystring Response.Write eleman & "......" & Request. Querystring(eleman) Next %>
şeklinde bir döngü ile bize Querystring ie gönderilen tüm elemanları ve bu elemanların değerlerini ekrana basabiliriz. Yukarıdaki döngü Request. Querystring ile oluşturulan her eleman için döngüyü tekrarlar.
Request. Querystring (“kontrol”).count özelliği gönderilen elemanları saymak için kullanılır. Eğer bu sayı”o” ‘a eşit ise herhangi bir bilgi gönderilmemiş demektir.
Şimdi değişik konularda başlıkların yer aldığı ve bu başlıklar arasından kullanıcının yaptığı seçimlere bağlı olarak bu konularda kendisine bilgi göndereceği mesajını ekrana basan bir ASP uygulaması oluşturalım. Kullanıcının seçim yapabileceği selectbox’ın yer aldığı Html formunu dizayn edelim:
< HTML > < HEAD > < TITLE > kitap başlıkları < /TITLE > < /HEAD > < BODV > Aşağıdaki konu başlıklarından ilgilendiklerinizi seçiniz. < FORM ACTION="responseQuerystring.asp" METHOD="GET" > < Select size=3 name="Konular" MULTIPLE > < OPTION > Bilgisayar < /OPTION > < OPTION > Hikaye < /OPTION > < OPTION > Şiir < /OPTION > < OPTION > Roman < /OPTION > < /select > < input type= "submit" value= "Gönder > < /FORM > < /BODY > < /HTML >
Şimdi bu formdan gönderilen verileri işleyen ASP kodunu oluşturalım:
<% if Request. Querystring("Konular").count= 0 then Response.write "Herhangi bir konu seçmediniz." ELSE Response.write size seçmiş olduğunuz "&"< BR > Response.Write Request. Querystring ("konular") Response.write "hakkında broşür yollayacağız. Teşekkürler" END IF %>
Kod Nasıl Çalışır:
İlk form basit bir html formudur. Selectbox butonun oluşturulması için kullanılmıştır. <select….multiple> yer alan multiple seçeneği CTRL tuşuna basılarak birden fazla seçim yapılmasına olanak tanır. ASP içersinde yer alan Request.Querystring(“konular”).count=0 şartı eğer hiçbir konu başlığı seçilmemiş ise devreye girer. Eğer kullanıcı formda seçim yapmış ise ELSE şartı devreye girer ve seçilen konu başlıkları ekrana yazılır.
FORM KOLEKSİYONU
Eğer form içerisinde gönderilen bilgiler POST metodu kullanılarak gönderilmiş ise bu bilgiler FORM koleksiyonu içerisinde yer alır. Bu bilgiler request .FORM kullanarak kontrol edilebilirler. Genel kullanımı:
Request. Form ("kontrol_adi")
şeklindedir.
Form nesnesi içerisinde textbox dışında aşağıda ki elemanlarda bulunabilir. Bunlar:
- Textbox
- Checkbox
- Option Buttons
- Listbox ve türevleri
- Hidden Fields
- Text Areas
Tüm bu elemanların oluşturulması ile ilgili bilgileri herhangi bir HTMl öğreten siteden öğrenebilirsiniz. Formun POST metodu ile gönderilen bilgiler HTML veri akışı içerisinde kullanıcıya gönderilir, bilginin iletilmesi için browser ın adres hanesi kullanılmaz. Bir önceki örneği form koleksiyonu ile oluşturmak isteseydik ;
Request.Form ("Konular")
şeklinde bir değişiklik yapmamız yeterli olacaktı.
ServerVariables Koleksiyonu
Servervariables koleksiyonu Http header bilgilerini bulundurmak suretiyle server ve gönderilen her istek ile ilgili bilgilere ulaşmamızı sağlar. Tüm ServerVariables ı bir tablo içersinde ekrana basan bir ASP kodu oluşturalım
<% <table border=1> <TR> <TD><B>Değişken Adı</B></TD> <TD><B>Değeri</B></TD> </TR> For Each X in Request. Servervariables Response.Write "<TR><TD>" & X & "</TD></TR>" İf Request. Servervariables (X)="" then Response.Write " " Else Response.Write Request. ServerVariables(X) End if Response.Write "</TD></TR>" Next %> </Table>
ServerVariableslar gerektiği anlarda en büyük yardımcımız olacaktır. Çünkü ServerVariables’ ı kullanarak server da çalışan IIS versiyonunda tutunda, bağlanan Client ın IP adresi gibi her türlü bilgilere ulaşabiliriz
CLIENTCERTIFICATE KOLEKSİYONU
Web browser, web server ile Secure (SSL) bağlantısı üzerinden bağlantı kurmak istediğinde bu işlem dijital sertifikalar üzerinden sağlar. Bu dijital sertifika bağlantı yapılan web server ve organizasyon hakkında gerekli bilgileri taşır bu CA Certificate Authority olarak bilinir. Bu işlem bilgilerin güvenli bir bağlantı üzerinden aktarılmasını sağlar bilgi aktarımı SSL, Secure Sockets Layer protokolü üzerinden gerçekleştirilir. SSL, Http protokolünün daha güvenli hale getirilmiş bir varyasyonudur. En son versiyonu SSL 3.0/PCT 1 dir. (PCT: Private Communication Technology) Clientcertificate de bir koleksiyon meydana getirir ve bu koleksiyona:
<% For Each Key in Request. ClientCertificate Response.Write ( Key & " : " & Request.ClientCertificate (key) & "<BR>") Next %>
şeklinde ulaşabilirsiniz
Bu koleksiyonda yer elemana ise ; Request. ClientCertificate (Key) şeklinde ulaşabilirsiniz. İlerleyen bölümlerde ClientCertificate ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ve örneklere yer verilecektir.
Request Nesnesinin Özellikleri ve Metotları
Request nesnesi koleksiyonun dışında da bazı özel özellik ve metotlara sahiptir. Bu özelliklere ve metotlara göz atalım .
TotalBytes Özelliği
Bu özellik browser tarafından gönderilen bilginin toplam olarak kaç byte olduğunu bulmak için kullanılır. Aşağıda ki kod gönderilen bilginin kaç byte olduğunu ekrana yazar
<% Response.Write "Göndermiş olduğunuz Bilgi:" Response.Write Request.TotalBytes & "dır" %>
BinaryRead Metodu
BinaryRead metodu POST ile server a gönderilen bilgilerin alınması için kullanılır. Form ve querystring metodlarında farklı olarak text dışında veri gönderildiğinde bu metod bu verilerin okunması için kullanılır. Daha önce anlatılan TotalBytes özelliği bu metoda parametre olarak sunulur. Aşağıda verilen kodu inceleyelim
<% Dim Dosya_boyutu, Oku Dosya_boyutu=Request.Totalbytes Oku=Request.BinaryRead(Dosya_boyutu) For i= 1 to Dosya_boyutu Response.Write MidB (oku, i, 1) Next %>
MidB , Mid fonksiyonuna benzeyen fakat düzensiz oluşturulmuş bilgileri oluşturulmuş bilgileri okumak için kullanılan bir text fonksiyonudur. (Aslında N boyutlu dizi haline getirilmiş veriler demek daha doğru olur. ) Bu fonksiyon döngü içerisinde her defasında bir karakter okunur ve bu karakter ekrana yazılır.
RESPONSE NESNESİ VE ÖZELLİKLERİ
Buffer
Buffer özelliği response ile oluşturulan Html Data akışının html dosya oluşturulması tamamlandıktan sonra veya her satır iletildiğinde gösterilmesi ile ilgili bir özelliktir. Default değeri “on” dur bu değere false u set edecek olursak ;
Response.Buffer=False
şeklinde bu işlem yapılabilir
Clear:
Response.Clear metodu buffer (tampon) edilmiş tüm html bilgisinin silinmesi için kullanılır. Kullanımı: Response.clear şeklindedir. Fakat unutulmaması gereken nokta eğer Response.Buffer= false olarak set edilmiş ise Run-time (çalışma zamanı ) hataya neden olur.
End:
End metodu web server işlemi durdurmasını ve Response.End noktasına kadar oluşturulmuş Html datanın gönderilmesini sağlar. Kullanımı :
Response.End
şeklindedir
Expires:
Expires özelliği dakika cinsinden sayfanın browser tarafından hafızada ne kadar tutulacağı ile ilgili bilgiyi set etmek için kuyllanılır. Eğer kullanıcı aynı sayfaya Response.Expires ile belirlenen zamandan daha önce geri dönerse sayfanın hafızadaki versiyonu kullanıcıya gösterilir. Kullanımı :
<% Response.Expires=dakika %>
Eğer bu değere “0” set edilirse ( Response.Expires=0 ) sayfaya her geri dönüldüğünde sayfa yeniden yüklenir
ExpiresAbsolute:
ExpiresAbsolute tıpkı Expire özelliğibne benzer olarak fakat belirtilen sürenin dakika değil tarih veya saat olacak şekilde set edilmesi suretiyle sayfanın geçerlilik süresinin belirlenmesi için kullanılır. Kullanımı :
<% Response.ExpiresAbsolute=#tarih# %>
şeklindedir
Redirect:
Kullanıcıyı bir Asp sayfasından diğerine yönlendirmek için kullanılan bir metoddur. Bu metodun yerini alan 2 yeni metod olan server.transfer ve server.Execute metodlarına daha sonra ayrıntılı olarak göz atacağız. Redirect ile ilgili olarak bilmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Eğer http header client a gönderilmil ise Response.redirect hataya neden oluyur . bu hatanın önüne geçmek için response.Buffer özelliğini true ya set etmek sureiyle ve herhangi bir noktada response.clear ı kullanarak response.Redirect in hata vermesini engelleyebiliriz. Response.Redirect’in genek kullanımı:
Response.Redirect("yönlendirilecek_sayfa")
şeklindir. Veya
Response.Redirect("http://www.godoro.com" )
şeklinde gidilecek url tam olarakda verilebilir.
Server. Execute ve Server.Transfer
Server. Execute ve Server.Transfer bir ASP sayfası içersinden başka bir sayfanın çalıştırılması veya o sayfanın içeriğinin aynı sayfa içerisinde gösterilmesi için kullanılır. Aralarında ki tek fark ise Server. Execute kullanıldığında hedef sayfa çalıştırıldıktan sonra orijinal sayfa nın işletilmesine devam edilmesine rağmen Server.Transfer kullanıldığında orijinal sayfaya geri dönülmez. Page1 , Page2 veMainpage adı altında 3 sayfamın olduğunu düşünün
Kaynak : Godoro.com